sobota, 13 maja 2017

Sałatka z surową brukselką i jarmużem

Kochani, trochę mnie tu nie było ale wracam :) Już wkrótce będę spowrotem w Polsce i będę miała więcej czasu na ważne sprawy, np. pisanie dla Was :)

Tu, na północy Szwecji, nadal zimno, zielonego koloru jak na lekarstwo, warzywa mamy ciągle "skądś" i w tym temacie zresztą niewiele się zmieni również latem. Ale w Polsce w warzywniakach coraz świeżej i bardziej kolorowo :)

Dzisiaj więc dzielę się z Wami jedną z moich absolutnie ulubionych sałatek, której podstawą jest świeża brukselka. Dopóki nie wypróbowałam tej sałatki delikatnie mówiąc nie przepadałam za brukselką, którą kojarzyłam z ugotowaną małą kapustką w zupie, cechującą się okropnym smakiem i zapachem :D Moja córka ma do gotowanej brukselki taki sam stosunek, jak ja jej w wieku. Jednak surowa brukselka to co innego - jest chrupiąca, ma wyrazisty smak a do tego, jest jednym z moich faworytów jeśli chodzi o witaminę C. Na moim blogu o zdrowiu, www.naturopatia-sanatum.blogspot , znajdziecie tabelę z zawartością witaminy C i cukrów prostych w warzywach i owocach: witamina C
Brukselka zawiera również mnóstwo witaminy K1, sporo witaminy A i witaminy B6 oraz inne witaminy z grupy B, foliany, a także betainę i cholinę.
Zawartość witaminy C, K1 i A "podkręca" dodatkowo jarmuż, który znacząco wzbogaca ją również o miedź i mangan. Mamy tu również sporo wapnia i potasu.

Przepis na poniższą sałatkę pochodzi z Once Upon a Chef - bloga Jenn Segal, która "once upon  time" była szefem kuchni, a kiedy urodziły się jej dzieci zrezygnowała z pracy w restauracji i zajęła się gotowaniem dla rodziny i dzieleniem się swoimi przepisami z innymi. Jej przepisy są tworzone wedle potrzeb rodziny, są proste i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Link do przepisu z "zdjęciami poglądowymi" :) - sałatka Jenn


Składniki sałatki:
- filiżanka orzechów włoskich - uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku (5-8 minut), następnie pokroić
- 450 g świeżej brukselki - drobno poszatkować
- 450 g jarmużu - drobno poszatkować (usunąć twarde części)
- 1 filiżanka tartego i cienko krojonego parmezanu Reggiano

Składniki dressingu:
- 1/4 filiżanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (z ok. 2 cytryn)
- 1/2 filiżanki oliwy z oliwek (tłoczonej na zimno)
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki drobno posiekanej szalotki (1 duża)
- 1 mały ząbek czosnku (przecisnąć)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

Z powyższych składników przygotujecie sałatkę dla 6-8 osób.

Przygotowanie:
- poszatkowaną brukselkę i jarmuż wrzucić do miski
- przygotować dressing - w tym celu energicznie utrzepać widelcem wszystkie składniki
- wymieszać zielone składniki sałatki z dressingiem
- dodać i wymieszać z sałatką orzech i parmezan (pozostawić nieco do posypania sałatki)
- przed podaniem pozostawić sałatkę przynajmniej 30 minut (do kilku godzin) w temperaturze pokojowej (składniki zmiękną i smaki się wymieszają)
- bezpośrednio przed podaniem posypać resztą orzechów i parmezanu

Smacznego i na zdrowie! :)


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz